Galileo Galilei | Το απαγορευμένο βιβλίο και η θανατική ποινή του πατέρα της σύγχρονης επιστήμης, - ερευνα και τεχνολογια

Breaking

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Galileo Galilei | Το απαγορευμένο βιβλίο και η θανατική ποινή του πατέρα της σύγχρονης επιστήμης,

Ο Άλμπερτ Άινσταιν και ο Στίβεν Χόκινγκ τον έχουν χαρακτηρίσει ως "τον πατέρα της σύγχρονης επιστήμης". Τον Ιταλόαστρονόμο και φυσικομαθηματικός με την καθοριστική του συμβολή στην εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης. Τον Γκαλιλέο Γκαλιλέι.

Το 1609 ο Γαλιλαίος ανακάλυψε το τηλεσκόπιο που τελειοποίησε σε μεγάλο βαθμό. Στα 25 του χρόνια έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας για μια μελέτη του σχετικά με το κέντρο βάρους των στερεών σωμάτων. Με το τηλεσκόπιό του έκανε σπουδαιότατες αστρονομικές παρατηρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία, που είχε διατυπώσει 60 χρόνια πριν από εκείνον,ο Πολωνός μαθηματικός Κοπέρνικος. "Η γη κινείται γύρω από τον ήλιο" αντίθετα με τις αντιλήψεις που υπήρχαν μέχρι τότε.

[img class="img-responsive" src="https://www.klik.gr/uploads_image/2017/02/15/p1b918apk7hja1f7a6dfatj1jlb4_900.jpg">
Για εκείνη τη συντηρητική εποχή ήταν λογικό να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις οι παρατηρήσεις και οι ανακοινώσεις του Γαλιλαίου. Για την ακρίβεια, δημιουργήθηκε πραγματική επανάσταση και ζωηρότατη αντίδραση όχι μόνο στους ακαδημαϊκούς, αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, που τον κατηγόρησαν ως απατεώνα και αιρετικό. Ο Γαλιλαίος σε καμία περίπτωση δεν πτοήθηκε από όλα αυτά. Τους προσκάλεσε, μάλιστα να παραστούν σε δημόσια επίδειξη των πειραμάτων του. Αυτό είχε το εξαιρετικό αποτέλεσμα να θριαμβεύσει η αλήθεια, να αποστομωθούν οι κατήγοροί του και το σπουδαιότερο... ο Γαλιλαίος να συνεχίσει τη διδασκαλία του με μεγαλύτερο θάρρος και τόλμη!
Ωστόσο , οι επιθέσεις των αντιφρονούντων εναντίων του συνέχιζαν ακόμα πιο σφοδρές και συκοφαντικές. Όσο απλωνόταν η φήμη και η διδασκαλία του, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο φθόνος για τον   Γαλιλαίο.
 

Ήταν 5 Μαρτίου του 1616 όταν με απόφαση της επίσημης εκκλησίας, έθεσαν το βιβλίο του σε απαγόρευση και το περιέλαβαν στον "Πίνακα των απαγορευμένων βιβλίων" (Index librorum prohibitorum).
Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, έσυραν τον Γαλιλαίο ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερής Εξέτασης, με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός. Ο λόγος; Ότι δήθεν η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη με την Αγία Γραφή.
"Kαι όμως κινείται". Με αυτό ήθελε να πει ότι η αλήθεια παραμένει πάντοτε αλήθεια, ότι κι αν κάνουν οι άνθρωποι.
Δυστυχώς το 1637 ο Γαλιλαίος έχασε το φως του. Τουλάχιστον, πρόλαβε να κάνει την τελευταία του ανακάλυψη, όταν με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε τις ημερήσιες ταλαντώσεις της Σελήνης γύρω από τον άξονά της.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου